Drie adviezen voor je nachtrust in de winter

winter Nederland

Inmiddels is het flink koud en zitten we in een flinke winterse periode! Het is al een hele tijd vroeg donker, de dagen zijn korter dan in de zomer. Doordat je minder blootgesteld bent aan daglicht, kan het zo zijn dat je energieniveau minder hoog is dan in de zomer. Maar je hebt wel energie nodig om jouw dagen op een fijne manier door te komen. Daarom is een goede nachtrust is rond deze tijd van het jaar extra belangrijk.

3 Slaaptips voor in de winter

Ben je benieuwd hoe je in deze winterse periode aan een goede nachtrust komt? We hebben de drie beste winter slaaptips op een rijtje gezet.

1. Voldoende daglicht voor een goede nachtrust

Voldoende daglicht zorgt ervoor dat je biologische klok goed functioneert. Zodat allerlei functies in je lichaam goed op het moment van de dag zijn afgestemd. Bijvoorbeeld je lichaamstemperatuur, de bloeddruk en je stofwisseling. Maar ook het gevoel van slaap. Hoe meer daglicht je overdag ziet, des te meer slaaphormoon (melatonine) je lichaam ’s nachts aanmaakt. En hoe meer slaaphormoon, des te beter je in slaap valt. Het is misschien verleidelijk om in de winter veel binnen te zitten. Het is koud, het regent en het waait. Niet de meest verleidelijke omstandigheden om naar buiten te gaan. Maar niets is minder waar: je lichaam heeft het nodig om buiten te zijn! Dus kleed je warm aan en maak toch even een korte wandeling. Je zal merken dat je ’s avonds beter in slaap komt.

2. Niet te warm, niet te koud!

Een comfortabele slaapomgeving is bevorderlijk voor je slaap. Niets is zo vervelend als kou lijden in bed. De verwarming hoog aanzetten in de winter is echter af te raden. Naast dat het niet duurzaam is, zorgt het voor slechte lucht in de slaapkamer. Frisse lucht is namelijk belangrijk voor een goede nachtrust. Vind je het te koud om met het raam open te slapen? Zet het raam een uur voordat je gaat slapen open. Tegen de tijd dat je naar bed gaat is je slaapkamer gevuld met frisse lucht. Toch nog te koud? Een wat dikker dekbed doet wonderen. Een stuk beter dan de verwarming ’s nachts aan zetten.

3. Voldoende beweging

In de winter is het heerlijk om met een kop thee en een dekentje op de bank te zitten. Toch helpt het om regelmatig actief te zijn. Bewegen draagt namelijk bij aan een goede nachtrust. Sport bevordert de slaap, mits je het niet te laat op de avond doet. Ga bijvoorbeeld direct na je werk of een uur na het avondeten. Dan heeft je lichaam daarna de tijd om in de ‘slaapmodus’ te komen. Wat betreft bewegen: een half uur per dag is ideaal. Mocht dit niet lukken, verspreid het dan over een aantal dagen. Bijvoorbeeld drie dagen in de week een uur.

Welke slaaptip voor de winter ga jij toepassen?

Meer blog artikelen

Tips voor het vervangen van de bekleding van je boxspring

Tips voor het vervangen van de bekleding van je boxspring

Voorzie je bed of boxspring snel van een nieuwe kleur met onze hoezen. Hoe? Lees dan snel dit blog met meer informatie over deze producten.

Lees meer
Wat is de beste slaaphouding?

Wat is de beste slaaphouding?

Iedereen is anders en daarom heeft iedereen een andere slaaphouding. Misschien denk je er niet zo over na als je naar bed gaat, maar de ene slaaphouding is wel degelijk beter dan de andere. Maar wat is de beste slaaphouding? En hoe kun je jouw slaaphouding veranderen of verbeteren? Zegt je slaaphouding ook iets over jou, of over je relatie? Wij van Slaaploods.nl vertellen je er graag meer over!

Lees meer