Meest voorkomende slaapproblemen

Slapeloosheid

Bijna iedereen krijgt meerdere malen in zijn of haar leven te maken met slapeloosheid. Maar hoe herken je het? Wanneer je moeite hebt om in slaap te vallen, vaak ‘s nachts wakker wordt of juist te vroeg wakker wordt, spreek je van slapeloosheid. Ook wanneer je vermoeid opstaat, overdag last hebt van slaapaanvallen, prikkelbaar bent en moeite hebt om je te concentreren, kun je spreken van slapeloosheid. Ook kunnen bepaalde medicijnen en drugs invloed hebben op je slaap, evenals het vaak naar de wc moeten in de nacht. Allemaal negatieve invloeden op je nachtrust. Wanneer je deze problemen met regelmaat ervaart, is het aan te raden om contact op te nemen met je huisarts. Houd er echter wel rekening mee dat een huisarts je niet zomaar slaapmiddelen mag geven of door mag verwijzen naar een slaapkliniek. Wanneer je enkele weken later nog steeds last hebt van slapeloosheid, is het raadzaam om nogmaals contact op te nemen met je huisarts. Langdurige slapeloosheid kan namelijk resulteren in een slaapstoornis of chronische slapeloosheid. In de meeste gevallen is slapeloosheid te wijten aan:

  • stress;
  • oververmoeidheid;
  • slecht slaapritme.

Dit kun je oplossen door iedere dag op dezelfde tijd te gaan slapen en uit bed te gaan, op tijd te rusten en door stress te vermijden.

Stress

Stress is een factor die men vaak niet serieus genoeg neemt. Dit komt doordat het goede en slechte kanten heeft. In bepaalde situaties leidt stress tot een verhoging van alertheid door de adrenaline. Daarnaast wordt het stofje dopamine aangemaakt in de hersenen, hierdoor wordt je gemotiveerder en doelgerichter. Dit zijn de goede kanten van stress. Helaas heeft stress echter meer negatieve kanten:

  • Verhoging van de hartslag.stress van invloed op slaap
  • Meer bloed naar de spieren.
  • Versnelde ademhaling.
  • Extra zuurstof richting de hersenen.
  • Vernauwing van de bloedvaten in de huid.
  • Mogelijk eerdere stolling van het bloed.
  • Vrijkomen van extra glucose.

Langdurige stress kan uiteindelijk leiden tot geheugen- en/of concentratieproblemen, een slaapstoornis of chronische vermoeidheid.

Negatieve omgevingsinvloeden

De omgeving waarin je slaapt is erg belangrijk. Niet alleen een goed matras is belangrijk. Ook  geluid, temperatuur en licht zijn van invloed op jouw slaapkwaliteit. Uit diverse onderzoeken is naar voren gekomen dat de ideale slaapkamertemperatuur tussen de 17 en 21 graden ligt. Daarnaast is het verstandig om minimaal een uur voor het slapen de televisie uit te zetten en de smartphone links te laten liggen.

De slaaphouding

Om nek- en rugklachten te voorkomen, is het van belang dat je in de juiste slaaphouding in slaap valt. In de meeste gevallen is het slapen op de rug het beste voor je lichaam. Het voordeel hiervan, is dat je lichaam op de juiste manier ondersteund wordt. Je ligt in een neutrale positie, waardoor je je ruggenwervels minder belast. Je moet er dan wel voor zorgen dat je met je hoofd op een kussen ligt, zodat je hoofd wat hoger ligt dan je maag. Zo voorkom je maagklachten. Het enige nadeel van slapen op de rug is dat je er gemakkelijker van gaat snurken. Voor jezelf hoeft snurken geen nadeel te zijn, maar voor je partner wel.
Slapen op je buik is over het algemeen niet heel goed. Het enige positieve is dat het de darmwerking kan bevorderen. Wanneer je op je buik ligt, lig je automatisch in een onnatuurlijke houding. Je nek en rug zullen voor klachten gaan zorgen, daarnaast kan het voorkomen dat je wat meer moeite met ademen krijgt.
Veel mensen slapen op hun zij. Hierdoor snurk je minder en heb je minder kans op slaapapneu. Daarnaast verlicht het de druk op je rug en heb je minder snel last van je nek. Hierbij heb je echter wel een kussen nodig wat de ruimte tussen je hoofd en schouder opvult.

Een slecht ritme

Wat voor een persoon ben jij? Kom je op werkdagen rond zeven uur uit bed en in het weekend hooguit een uurtje later? Dan ben je al goed op weg naar een goed slaapritme. Hiervoor moet je wel iedere avond rond dezelfde tijd gaan slapen. Een slecht ritme komt veelal voor onder studenten en part-time medewerkers. Zij hebben doorgaans een afwisselend rooster, waardoor zij op verschillende tijden uit bed komen. Dit hoeft geen probleem te zijn, mits je het niet iedere dag doet. In veel gevallen is dit echter wel van toepassing. Wanneer je regelmatig te laat gaat slapen en op verschillende tijden uit bed komt, zul je merken dat je verschillende klachten krijgt. Je kunt moeilijk in slaap komen en je krijgt steeds meer moeite om uit bed te komen. Om een goed ritme te houden, is het verstandig om ook op je vrije dagen op tijd uit bed te komen.

Meer blog artikelen

Boxsprings en huisstofmijt. Gaat dat samen?

Boxsprings en huisstofmijt. Gaat dat samen?

Men denkt vaak dat boxsprings en huisstofmijt allergieën niet samen gaan. Maar niets is minder waar! Wij leggen uit hoe jij met jouw allergie toch op een boxspring kan slapen.

Lees meer
Tips voor het vervangen van de bekleding van je boxspring

Tips voor het vervangen van de bekleding van je boxspring

Voorzie je bed of boxspring snel van een nieuwe kleur met onze hoezen. Hoe? Lees dan snel dit blog met meer informatie over deze producten.

Lees meer