Wat is een latex matras of topper?

Matrassen en toppers zijn gemaakt van uiteenlopende materialen. Verschillende typen schuim, veren en latex zijn een aantal voorbeelden. Iedereen heeft een andere voorkeur en er bestaat geen ‘beste’ materiaal of ‘beste’ matras of ‘beste’ topper. Dit is volledig persoonlijk. In deze blogpost lichten we graag het latex matras en de latex topper toe. Wat is latex en wat zijn de voor- en nadelen van dit materiaal?

Wat is latex?

Latex is een natuurlijke vorm van rubber, die afkomstig is van een boom. De Braziliaanse rubberboom (Hevea Brasiliensis) groeit in Azië en Zuid-Amerika, waar heuse rubbermelk tap plantages te vinden zijn. Wanneer deze boom beschadigd wordt, gaat hij bloeden. Dit bloed is een dikke witte substantie die wij rubber of latex noemen. Deze ‘rubbermelk’ wordt opgevangen in bakjes en eenmaal per dag worden deze bakjes geleegd. Zodra de boom is uitgebloed op die plek wordt een ander stukje bast ingesneden om daar nieuwe rubbermelk te tappen. Dit gaat door tot de hele bast van de boom is aangedaan. Daarna duurt het zo’n zeven tot acht jaar voordat de bast hersteld is en weer gemolken kan worden. De opgevangen rubbermelk komt terecht in een reservoir om vervolgens opgeklopt te worden.

latex

Nadelen van latex

Latex heeft als kenmerk dat het een dichte celstructuur heeft. Door deze dichte celstructuur ademt latex veel minder goed dan koudschuim. Hierdoor kan je dit type matras of topper als warm ervaren. Dit is een nadeel van latex. Doordat wij ons latex perforeren, is er toch enigszins sprake van ventilatie. Dit zal echter nooit zo goed zijn als bij koudschuim.

Voordelen van latex

Latex is een natuurproduct met een zeer hoge elasticiteit, waardoor het een geweldig slaapcomfort geeft. Latex (rubber) is erg veerkrachtig en biedt daardoor een goede ondersteuning van het lichaam. Het slaapcomfort is erg hoog. Het matras of de topper past zich aan je lichaam aan, waardoor het comfort vergroot wordt. Latex geeft ondersteuning op de gewenste punten om een goede slaappositie te ondersteunen, met name in de onderrug.

Latex biedt daarnaast een aangenaam warm ligcomfort waardoor je tijdens koude winternachten toch lekker warm in bed ligt. Deze eigenschap zorgt er wel voor dat het in de zomer iets warmer zal zijn.

Latex heeft dan misschien wel een reputatie als stugge en harde ondergrond, maar niets is minder waar. Het vormt een flexibel en veerkrachtig geheel en je matras of topper biedt zo een prima ondersteuning. Ervaar het zelf!

Meer blog artikelen

Tips voor het vervangen van de bekleding van je boxspring

Tips voor het vervangen van de bekleding van je boxspring

Voorzie je bed of boxspring snel van een nieuwe kleur met onze hoezen. Hoe? Lees dan snel dit blog met meer informatie over deze producten.

Lees meer
Wat is de beste slaaphouding?

Wat is de beste slaaphouding?

Iedereen is anders en daarom heeft iedereen een andere slaaphouding. Misschien denk je er niet zo over na als je naar bed gaat, maar de ene slaaphouding is wel degelijk beter dan de andere. Maar wat is de beste slaaphouding? En hoe kun je jouw slaaphouding veranderen of verbeteren? Zegt je slaaphouding ook iets over jou, of over je relatie? Wij van Slaaploods.nl vertellen je er graag meer over!

Lees meer