Onderhoud van je bed

Voor een goede nachtrust heb je allereerst een goed bed nodig. De gemiddelde levensduur van een bed is 10 jaar. Het goed onderhouden van je bed is redelijk gemakkelijk en cruciaal voor een lange levensduur. Het onderhoud van je matras en beddengoed vereist aandacht, maar dit kan de levensduur van je matras en beddengoed ook aanzienlijk verlengen. Bovendien is het beter voor je gezondheid en hygiëne om alles goed te onderhouden. Graag willen we een aantal onderhoudstips geven om de kwaliteit van je bed en beddengoed te waarborgen.

Onderhoud van je bedbodem
Onderhoud van je matras
Onderhoud van je kussens
Onderhoud van je dekbed

Algemene onderhoudstips

 1. Wanneer je uit bed stapt, sla dan het dekbed geheel open. Zo kan je beddengoed goed luchten en eventueel vocht verdampen.
 2. Wanneer je matras twee slaapzijden heeft, keer dan in ieder geval één keer per maand het matras om. Draai het matras iedere maand om van links naar rechts en van achter naar boven.
 3. Gebruik een molton en hoeslaken omdat deze je matras extra bescherming en comfort geven. Een molton neemt het overgrote deel van nachtelijk transpireren op en is bovendien makkelijk wasbaar.
 4. Indien je een topdekmatras hebt, raden we aan om het topdekmatras met elke verschoning van je bed om te keren. Hiermee voorkom je kuilvorming en kun je langer genieten van je topdekmatras.
 5. Een consistente slaapkamertemperatuur tussen de 16 en 20 graden is het beste voor je bed en beddengoed.

Onderhoud van je bedbodem: spiraal- en lattenbodems

Onderhoud van je bedbodem is meestal niet nodig. Je kunt eventuele vlekken verwijderen met een vochtige doek en daarna direct met een droge doek afnemen. Gebruik een matrasbeschermer om te voorkomen dat je bedbodem vochtig wordt.

Onderhoud van je matras

Je matras is een van de belangrijkste factoren voor goed slaapcomfort. Het onderhoud van je matras is bepalend voor de levensduur van een matras. Wanneer je het matras goed en regelmatig onderhoudt, dan gaat het matras wellicht 10 jaar lang mee! Hieronder een aantal tips voor het onderhoud van je matras:

 • Lucht je matras 1x per maand. Laat het echter niet midden in de zon luchten.
 • Sla iedere ochtend je dekbed of deken(s) open van je bed en zet de ramen open, hierdoor lucht je slaapkamer en matras goed door.
 • Vrijwel alle matrassen van Slaaploods.nl hebben twee slaapzijden. We raden aan om in ieder geval één keer per maand je matras om te draaien. Draai het matras iedere maand om van links naar rechts en van achter naar boven. Hetzelfde geldt voor je topdekmatras. Door je matrassen regelmatig te keren voorkomt het kuilvorming en heb je langer plezier van de aankoop!
 • Gebruik een hoge kwaliteit hoeslaken, molton en een matrasbeschermer. Een matras gaat dan veel langer mee. Een matrasbeschermer voorkomt het schuiven van je matras en een molton vangt het overgrote deel van nachtelijk transpiratievocht op.
 • Verschoon minstens één keer per week je bed. Was dan de dekbedovertrekken, kussenslopen, hoeslaken etc. Je molton kan eenmaal per maand worden gewassen.
 • Lichte vervorming van de toplaag door je lichaam is een normaal gevolg van gebruik. Dit wijst niet op kwaliteitsverlies.
 • Net als veel andere nieuwe producten, kan een nieuw matras tijdelijk een specifieke geur afgeven. Deze geur is uiteraard ongevaarlijk en zal meestal na een paar dagen goed luchten al verdwenen zijn.
 • Ook al heb je je matras goed onderhouden, het is verstandig om deze zeker na maximaal 10 jaar te vervangen.

Onderhoud van je kussens

Een goed hoofdkussen is bijna net zo bepalend voor je nachtrust als een matras. Een hoofdkussen heeft minstens zoveel aandacht en onderhoud nodig als het matras. Hieronder de onderhoudstips voor hoofdkussens:

 • Was de kussenslopen minimaal 1x per week. 
 • Je kunt het kussen zelf ook wassen. Let hierbij wel op de specifieke wasvoorschriften van het kussen. 
 • Laat je kussen regelmatig luchten en klop het zo nu en dan op. 
 • Afhankelijk van het gebruik en onderhoud, gaat een kussen gemiddeld tussen de 3 en 5 jaar mee.

Onderhoud van je dekbed

Iedereen transpireert per nacht gemiddeld maar liefst een halve liter vocht. Je dekbed heeft dan ook aardig wat te verduren en een goed onderhoud is geen overbodige luxe. Hieronder de onderhoudstips voor je dekbed en dekbedovertrek:

 • Was het dekbedovertrek één per week mee met de rest van je beddengoed, volg hierbij de wasvoorschriften zoals genoteerd op het label van het dekbedovertrek.
 • Meestal kun je het dekbed ook wassen. Let hierbij wel op de specifieke wasvoorschriften.
 • Lucht je dekbed zo frequent mogelijk.
 • Sla iedere ochtend je dekbed open en open het slaapkamerraam. Hierdoor lucht de slaapkamer, maar ook je dekbed goed door.
 • Schud je dekbed regelmatig op.
 • Stop het dekbed zo nu en dan in de droogtrommel op de laagste stand. Op deze manier raakt je dekbed het vocht kwijt.
 • Indien je dekbed geschikt is voor de wasmachine (zie label op het dekbed) was deze dan samen met twee tennisballen, hetzelfde doe je met de droger. Hierdoor verliest het dekbed zijn luchtigheid niet.
 • Een dekbed (mits het goed wordt onderhouden) gaat maximaal 8-10 jaar mee.

Heb je nog vragen die niet in het bovenstaande overzicht staan? Neem dan contact met ons op, zodat wij je kunnen helpen!