Hoe lang duurt het wennen aan een nieuw matras?

Moet je wennen aan een nieuw matras of nieuwe topper? Ja, zeker! Je lichaam heeft tijd nodig om opnieuw recht gelegd te worden en te wennen aan de nieuwe ondersteuning. In het begin kan dit zelfs enige pijn veroorzaken. In dit blog geven we je antwoord op de vraag hoelang het wennen aan een nieuw matras, topper of boxspring duurt.

Aandachtspunten bij de aankoop van een nieuw matras

Als je kijkt naar ons aanbod in matrassen, zul je al snel tot de conclusie komen dat wij een ruim assortiment hebben. Let bij de aankoop van een matras op de volgende punten, zodat je de juiste keuze maakt voor jóuw beste matras. Dit is namelijk voor iedereen anders.

Waar ligt het matras op
Voordat je naar onze winkel komt, bekijk waar jouw huidige matras op ligt. Is dit bijvoorbeeld een lattenbodem of boxspring? Dit maakt verschil in het comfort dat je in de winkel ervaart. We laten je dan op een vergelijkbare ondergrond liggen. Bepaal ook of deze ondergrond nog goed is. Als deze al kuiling vertoont, gaat je matras op den duur ook deze vorm aannemen.

Slaaphouding
Ook je slaaphouding is van invloed op je keuze. Probeer te bedenken in welke houding je het vaakst ligt; buik, zij of rug. Ben je bijvoorbeeld een buikslaper? Dan adviseren wij een zo hard mogelijk matras om de ruggengraat mooi recht te houden.

Lichaamsgewicht
De combinatie van je lichaamsgewicht en slaaphouding bepalen welke hardheid van het matras je kiest. Weeg je ongeveer 75 kg en slaap je op je zij? Dan is de kans groot dat een medium matras voor jou geschikt is. Slaap je op je rug en weeg je 110 kg? Dan past een hard matras waarschijnlijk het meest bij je.

Ventilatie
Veel mensen hebben het snel warm in bed, waardoor de ventilerende eigenschappen van een matras erg belangrijk zijn bij de keuze voor het beste matras. Voor koukleumen is het mogelijk juist weer beter dat het matras ‘warmer’ is. Heb je het snel warm in bed? Kies dan voor een matras met koudschuim en niet voor traagschuim. Koudschuim ventileert namelijk veel beter. Ook voor buikslapers raden wij traagschuim af.

Natuurlijk is een paar minuten proberen in onze showroom anders dan uren slapen thuis, maar je kan al wel een eerste indruk en gevoel krijgen. Het kan zo zijn dat je nieuwe matras thuis niet zo ligt als je had verwacht. Dit wil zeker niet zeggen dat je een miskoop hebt gedaan. Dit gevoel is immers volstrekt normaal als je een nieuw matras in gebruik gaat nemen. Je lichaam moet immers nog even wennen aan je aankoop.

Wat is een houding correctie periode?

Een houding correctie periode is een term die betrekking heeft op de tijdsduur dat je spieren moeten wennen aan je nieuwe matras en dus aan de nieuwe manier van slapen. Het is goed om te realiseren dat het matras nieuwe spanningen op de spieren uitoefent. Op een nieuwe ondergrond komen de spieren onder een spanning te liggen waaraan ze nog niet gewend zijn. Tijdens de houding correctie periode zullen de spieren zich dus vormen naar de stevigheid van het matras, terwijl ook het matras zich kan vormen naar je lichaam. Als je gekozen hebt voor een ergonomisch matras is de kans groot dat er sprake is van een verbeterde bloedsomloop waardoor je het wat warmer kunt hebben op je nieuwe matras. Dit komt omdat het bloed beter in staat is om alle plekken van je lichaam te bereiken.

Hoe lang is de wenperiode aan een nieuw matras?

De wenperiode aan een nieuw matras kan tot uiting komen door wat rug- of schouderklachten, een onrustige slaap of wat moeite om in slaap te komen. Gelukkig zijn dit tijdelijke klachten. Hoelang het wennen aan een nieuw matras duurt, is per persoon verschillend. Bij een gemiddeld persoon duurt de wenperiode aan een nieuw matras zo’n 2 tot 4 weken. Na deze houding correctie periode zijn je spieren afgestemd op je nieuwe matras. De klachten nemen dan af en je zult de beschikking hebben over een matras waarop je heerlijk kunt slapen.

Persoonlijk advies in onze showroom in Breda
Vind je het lastig om online de juiste keuze te maken? Wij helpen je graag! Dit kan eventueel telefonisch, maar we nodigen je graag uit om naar onze showroom te komen. Dat is de beste manier om tot het juiste matras voor jou te komen.

Meer blog artikelen

Boxsprings en huisstofmijt. Gaat dat samen?

Boxsprings en huisstofmijt. Gaat dat samen?

Men denkt vaak dat boxsprings en huisstofmijt allergieën niet samen gaan. Maar niets is minder waar! Wij leggen uit hoe jij met jouw allergie toch op een boxspring kan slapen.

Lees meer
Tips voor het vervangen van de bekleding van je boxspring

Tips voor het vervangen van de bekleding van je boxspring

Voorzie je bed of boxspring snel van een nieuwe kleur met onze hoezen. Hoe? Lees dan snel dit blog met meer informatie over deze producten.

Lees meer