6 tips om sneller in slaap te vallen

Tip 1: Ontspan jezelf

Vaak ben je, vlak voor je gaat slapen, nog druk met dingen bezig. Dingen die je morgen op je werk bijvoorbeeld moet gaan doen, mailtjes checken en beantwoorden, privézaken regelen… Dit zorgt er allemaal voor dat je hersenen nog zeer actief zijn, vlak voor je gaat slapen. Dit helpt natuurlijk niet als je graag snel in slaap wil vallen! Spreek daarom een tijdstip met jezelf af dat je naar bed wil gaan, en doe een uur daarvoor alleen nog maar ontspannende dingen. Lees een boek, ga onder de douche of neem een bad. Denk even niet meer aan je werk en onderneem hier ook zeker niets meer voor.

Tip 2: Niet te laat sporten en geen cafeïne

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar er zijn nog erg veel mensen die laat op de avond nog een kopje koffie of een glas cola drinken. Cafeïne houdt je natuurlijk wakker, en dat is precies niet wat je wil hebben! Dat geldt ook voor bepaalde andere stofjes, denk hierbij aan adrenaline. Dit komt vrij als je gaat sporten, en als je tot vlak voor je wil gaan slapen nog gaat sporten, kan dit ervoor zorgen dat je niet snel in slaap kunt vallen. Wil je wel graag ‘s avonds sporten? Zorg er dan voor dat je zo’n 2 tot 3 uur voordat je wil gaan slapen gestopt bent. Dit is namelijk de tijd die je lichaam nodig heeft om af te koelen.

Tip 3: Zorg voor een aangename temperatuur

Over afkoelen gesproken; zorg ervoor dat je slaapkamer niet te warm is! Dit kan er namelijk ook voor zorgen dat je niet goed in slaap kan vallen. Ook is een te koude slaapkamer niet goed, je lichaam moet dan teveel corrigeren om het warm te krijgen, waardoor je minder goed in slaap kunt komen. Zorg voor de ideale temperatuur van 16 graden in je slaapkamer. Zorg er ook voor dat je altijd een raam open hebt staan, al is het maar op een kier. Zo zorg je voor frisse lucht in je kamer. Hierdoor val je niet alleen sneller in slaap, maar word je ook fitter wakker.

Tip 4: Kijk niet meer naar schermen

Veel mensen kijken nog even op hun laptop, tablet of telefoon voordat ze gaan slapen. Ook dit is niet slim. Het blauwe licht geeft een signaal aan je lichaam dat het nog overdag is en dat het nog geen tijd is om te gaan slapen. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je hersenen tot kort voordat je wil gaan slapen nog erg actief zijn, wat natuurlijk ook niet handig is.

Tip 5: Zet je wekker buiten beeld

Kom je moeilijk in slaap, omdat je constant denkt aan hoe vroeg je moet opstaan? Je blijft maar naar de wekker kijken en aftellen hoe lang je nog kunt slapen. Hierdoor kun je juist minder goed in slaap komen; je blijft maar stressen over de hoeveelheid slaap die je misloopt, en zo eindig je in een vicieuze cirkel. Door je wekker buiten beeld te zetten, kun je hier ook niet naar kijken en maak je je hier al snel minder druk om, waardoor je beter en en sneller in slaap kunt vallen.

Tip 6: Een goed matras

Veel mensen hebben het misschien niet door, omdat ze al jaren hetzelfde matras hebben. Toch kan dit juist heel veel verschil maken. Slaap je op een matras dat al duidelijk kuilvorming begint te vertonen? Dat is erg slecht voor je rug. Dit kan er ook zeker voor zorgen dat je minder goed slaapt; je ligt namelijk niet lekker! Als je in een lekker bed en op een goed matras ligt, is de kans groter dat je eerder in slaap valt. Daarnaast is dit natuurlijk ook beter voor je gezondheid!

» Bekijk hier onze matrassen.

Heb je deze tips allemaal opgevolgd, maar kun je nog steeds niet slapen? Probeer de gedachte dat je niet kan slapen los te laten. Denk aan rustgevende dingen. Niet aan de dag erna, niet aan hoeveel slaap je nog krijgt. Lukt dit echt allemaal niet? Dan kun je je lichaam even ‘resetten’ door even uit bed te gaan. Loop even de woonkamer in, schep een luchtje en neem even wat te drinken. Doe dit echter niet langer dan een kwartiertje, dan kan het namelijk averechts werken.


Meer blog artikelen

Boxsprings en huisstofmijt. Gaat dat samen?

Boxsprings en huisstofmijt. Gaat dat samen?

Men denkt vaak dat boxsprings en huisstofmijt allergieën niet samen gaan. Maar niets is minder waar! Wij leggen uit hoe jij met jouw allergie toch op een boxspring kan slapen.

Lees meer
Tips voor het vervangen van de bekleding van je boxspring

Tips voor het vervangen van de bekleding van je boxspring

Voorzie je bed of boxspring snel van een nieuwe kleur met onze hoezen. Hoe? Lees dan snel dit blog met meer informatie over deze producten.

Lees meer